Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

vineri, 15 septembrie 2017

Educatie mediatica cu bibliotecarii din raionul Ialoveni

Pentru aceasta sesiune de Educatie mediatica, a fost selectata tema "Motorul de cautare online. Tehnici de confidentialitate pe Facebook".
Instuirea a fost desfasurata astăzi, 15 septembrie 2017, la Centrul de Formare si Acces la Internet Ialoveni, impreuna cu  bibliotecarii activi din satele Moleşti, Ruseştii Noi, Rezeni, Horeşti, Puhoi, Bardar, Nimoreni şi Vasieni, dar şi de la Filiala "N. Titulescu" Ialoveni, dna Maria Gîndea împreună cu Lidia Rusu, specialist în tehnologii informaţionale şi cordonator CFAI Ialoveni.
Cu un cuvînt de deschidere a venit şefa BPO "Petre Ştefănucă" Ialoveni, dna Valentina Plămădeală, care şi-a împărtăşit experienţa sa în domeniul Educaţiei Mediatice şi că, în calitatea noastră de bibliotecar / emiţător de informaţii este foarte important să abordăm un spirit critic şi să ne verificăm sursele înainte de a distribui informaţii utilizatorilor bibliotecii.
În cadrul sesiunii, bibliotecarii au reuşit să opereze cu motorul de căutare Google şi ce instrumente include acesta, au făcut cunoaştinţă cu  regulile de protejare a datelor personale, au setat politicile de confidențialitate pe Facebook ş.a. În urma acestei sesiuni bibliotecarii pot pune în aplicare la bibliotecă activități de educație media cu scop de responsabilizare a comportamentului online a potenţialilor utilizatori.
La instruire ne-a onorat cu prezenţa, dna Daniela Galai, specialist în Educaţie Media şi coordonator de proiect Educaţia Mediatică la Bibliotecă, IREX Europe, care ne-a prezentat spotul de promovare a Educaţiei Mediatice, filmuleţul îl puteţi viziona mai jos.
Le mulţumesc participanţilor şi le doresc ca Educaţia Mediatică să păşească cu bine în bibliotecile lor, gazdelor le mulţumim pentru o primire călduroasă şi susţinere.

Produsele sesiunii (infografice, teste şi materiale teoretice) au fost preluate de pe site-ul  http://mediawise.ro/resources/educational-resources/.





Valentina Plămădeală despre experienţa sa cu Educaţia Mediatică



Dna Daniela Galai cu un cuvînt de susţinere
şi prezentarea spotului social de promovare a Educaţiei Mediatice













luni, 11 septembrie 2017

Propaganda pe intelesul copiilor

Cum sa ne protejăm de o informaţie nocivă, dar şi cum poate propaganda sa fie benefică, am discutat la sesiunea de Educaţie mediatică la bibliotecă, împreuna cu elevele claselor a VIII-a şi a IX-a, desfăşurată vineri, 08 septembrie 2017. Astfel,ele au aflat că propaganda poate activa emoţii atît negative, cît şi pozitive, prezintă informaţia într-o formă simplă şi uşor de înţeles, răspunde la nevoile şi valorile publicului şi  atacă oponenţii. În cadrul acestei sesiuni am evidenţiat încă odată ce poate afecta credibilitatea ştirilor sau a unei informaţii. Fetele au fost foarte active şi s-au implicat în toate metodele de lucru, mai ales in atelierele PRO şi CONTRA atunci cînd trebuiau să facă o campanie pro snaks sau fast food şi contra produselor de acest gen.
La această sesiune am fost asistaţi de dna Daniela Galai, reprezentant IREX Europe şi specialist în media literacy, care  ne-a comunicat cît de importantă este educaţia de la egal la egal şi cum ar putea membrii clubului "Informat inseamnă protejat" să folosească această metodă mai departe în gimnaziu cu alţi elevi mai mici. Pe aceasca cale îi mulţumim pentru aprovizionare cu resurse birotice şi pauza de ceai/cafea.
La fel ţinem să  mulţumim tuturor participanţilor şi aşteptăm şi alţi doritori la sesiunile următoare.
Unele resurse, infografice şi alte materiale au fost preluate de pe  http://mediawise.ro/resources/educational-resources/.

















Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...