Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

joi, 23 septembrie 2021

Mannequin challenge la bibliotecă - promovăm lectura prin diferite forme şi metode

 Mannequin Challenge 2021 la bibliotecă, ediţia III

Proiectul Mannequin Challenge la bibliotecă, a demarat în anul 2019, după succesul colosal creat de fenomenul universal cu acelaşi nume (Mannequin Challenge), lansat pe platformele mari de socializare, cum ar fi Twitter, Instagram şi Tik Tok, şi care a avut un impact imens asupra societăţii datorită mesajului care se doreşte de a fi transmis. În cazul nostru, ca bibliotecă ne-am propus ca această activitate să fie un mod ingenios, modern şi actual de promovare a lecturii în cadrul Programului Naţional LecturaCentral. Momentele din filmuleţ, demonstrează încă odată, flexibilitatea şi diversitatea de activităţi şi servicii oferite de Biblioteca Publică „Andrei Vartic”. Mai mult decât atât, întru realizarea filmuleţului au fost  implicaţi preponderent tinerii, care sunt mereu inovatori şi generatori de idei, mai ales că, în secolul tehnologiilor informaţionale, este destul de dificil să cointeresezi tineretul să participe la  diferite proiecte culturale sau să le insufli dragostea pentru carte şi lectură. Mannequin Challenge 2021 la bibliotecă, ediţia III, ca şi ediţia din anul precedent venit cu o serie de provocări, în contextul restricţiilor antiCovid, dar am reuşit să surprindem momentele cheie despre activitatea bibliotecii şi beneficiarii săi. De la începutul filmuleţului, se poate observa  intrarea în bibliotecă unde este instalat un panou informativ, care informează utilizatorii despre serviciile, activităţile, regulile şi noutăţile bibliotecii, ulterior camera video se deplasează în spaţiul principal al bibliotecii, dotat cu zone divrse de dezvoltare şi petrecere a timpului liber, respectiv, disponibilitatea spaţiilor de lucru în grup,  pentru lectură şi ludotecă.  În video mai sunt surprinse momente de atracţii la lectură pentru copiii mai mici, vibraţiile durabile şi eterne ale rafturilor de cărţi, dar şi beneficiile dotării cu echipament tehnologic.

Mannequin Challenge, deşi a devenit o tradiţie pentru Biblioteca Publică „Andrei Vartic” Dănceni, putem admite  că pot apărea şi alte metode de promovare a ideilor cu impact social, de aceea, ca instituţie suntem foarte deschişi şi pentru alte proiecte menite să promoveze lectura şi importanţa cărţilor. Totuşi la moment  ne propunem să menţinem durabilitatea proiectului Mannequin Challenge la bibliotecă cât mai mult posibil, până vom inspira şi alţi actori din comunitate să-şi promoveze şi valorifice ideile.

 https://youtu.be/GjhLUDxEaoo


joi, 15 iulie 2021

La biblioteca se promovează egalitatea de gen

 In perioada 03-09 iulie 2021, la biblioteca au demarat activitățile din cadrul proiectului “Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare”, și anume Forumul Femeilor de Succes din Dănceni și activitatea cu tematica “Egalitatea de gen din punctul de vedere al religiei și stereotipurile tradiționale”. Ambele activități au avut drept scop promovarea conceptului egalității de gen, respectarea drepturilor fundamentale ale omului și prevenirea violentei in familie in bază de gen. 

Evenimentul Forumul Femeilor de succes în Dănceni, a găzduit o gală impresionantă de "idei" care a celebrat excelenţa femeilor în societate, printre care: Diftirencu Elena - liber profesionist în croşetă, creatoare genţi, Zinaida Şuba - designer vestimentar, Veronica Pînzaru - maestru coregraf, conducător ansamblul "Brâuleţ", Victoria Cuşnir - creatoare de jucării moi, Dina Ursu - hair stilist, maestru în îngrijirea estetică, Cristina Guţuţui - promoter pentru sănătate la Uleiurile esenţiale DOTERRA, Ludmila Munteanu - producător de oţet natural din mere şi fondatoare Gastronom.md, Victoria Butuc - Guranda - primar ales de Dănceni, Ungureanu Tatiana - secretar consiliul local şi primar interimar de Dănceni, Cordonean Maria - director Gimnaziul "Alexandrina Rusu", Drosu Galina, Cordoneanu Anastasia, Mihailă Ana şi Ungureanu Lucia. La întrebarea Cum reuşim? raspunsul a fost unanim - prin iniţiativă, susţinere şi dorinţă. 

 „Femeia trebuie să se teamă de bărbat” –   o expresie des întâlnită în unul dintre cele mai importante ritualuri în religia ortodoxă – Taina Cununiei. Referitor la alte stereotipuri tradiţionale în societate, subiectul emanicipării femeii, egalitatea de gen din punctul de vedere al religiei,cum prevenim violenţa în familie, despre asta ne-a vorbit Parohul Bisericii "Sf. Dumitru" Valeriu Gîţu care a ţinut să specifice că, în comunitatea enoriaşă, femeia este canonizată şi sfinţită, bărbatul trebuie să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi şi ca pe Dumnezeu. Ba chiar mai mult se incurajează stima bărbatului faţă de femeie deopotrivă cu respectul femeii faţă de bărbat. Pînă la urmă egalitatea de gen este despre oportunităţi, valori şi responsabilităţi egale. 

"Este o necesitate de a fi organizate astfel de evenimente, mai ales într-o atmosferă plăcută, cum este la bibliotecă. V-om contribui cu drag la transmiterea informaţiilor cu privire la egalitatea de gen şi dreptruile omului şi celor care din păcate nu au acces la ele." - Anonim

imagine din cadrul activităţii "Egalitatea de gen din punctul de vedere al religiei şi stereotipuri tradiţionale"
Imagine din cadrul activităţii
"Egalitatea de gen din punctul de vedere al religiei"

                                       

Forumul Femeilor de succes în Dănceni

 

Materialul face parte din cadrul proiectului „Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare” (Act. 2.1) și „Consolidarea presei independente și a educației mediatice” (Act. 3.b), implementat de IREX Europe/ERIM, Gender Centru GENDERDOC-M și ABRM și este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Biroulu pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American (DRL). Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat poziția ERIM”.

marți, 16 martie 2021

Mă informez, Particip la proiecte

 Aplicarea la proiecte presupune soluționarea unor probleme și definirea de beneficii durabile, atragerea de fonduri, promovarea intereselor membrilor și a beneficiarilor lor.

Centrul de Formare Profesională Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării din cadrul BNRM vă prezintă InfoBuletinul „Mă informez. Particip la Proiecte” nr.3, martie 2021, care cuprinde oferte de granturi și instruiri.

Vă îndemnăm să consultați cu atenție proiectele propuse. Biblioteca noastră vă poate oferi oricând suportul consultativ şi spaţiu, în cazul în care formaţi o echipă de iniţiativă. Fiți vizibili, activi și creativi! 

Aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor dragi!


miercuri, 20 ianuarie 2021

Efim Bivol - (At)omul veseliei

"Doar satira şi umorul, poate re-nvia poporul." - Efim Bivol                                                                          


Efim Bivol s-a născut la  16 ianuarie 1951 în satul Costeşti,r-nul Ialoveni.

Şi-a făcut studiile  la facultatea de Filologie, Secţia Jurnalistică a Universităţii de Stat din Moldova, pe care o absolveşte în 1974. Din 1974- 1984 – lucrează profesor de limbă şi literatură română  la şcoala medie din sat.Între 1984-1993 activează la revista de  satiră şi umor ”Chipăruş”. Din 1993 este colaborator la revista pentru copii şi adolescenţi a”Mic”. Primele sale scrieri, publicate în revista “Chipăruş”,datează din 1968. Editorial debutează în 1985 cu placheta de epigrame, aforisme, parodii şi micronuvele ”Lei-paralei. În 1987 publică cartea pentru copii”Curcanul lăudăros”, tirajul de 75 mii exemplare epuizîndu-se în doar cîteva luni. Au urmat volumele de versuri satirice “Bârna din ochi”(1991) SRL-”Scris cu răspundere limitată”-(1993),”Vitamine cu Haz” (1994), culegerile de bancuri “Desaga cu anegdote”(1994) şi”Dar pe asta o ştii?”,(1996).  În 2004, anul comemorării celor 500 de ani de la trecerea în veşnicie a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, autorul editează în volum aparte poemul”Ştefan cel Mare” în care evocă, prin prisma trecutului istoric, dar şi a evenimentelor actuale, figura legendară a marelui domnitor. În 2011 apare cartea de versuri umoristice ”Trăim  în Ţara lui Păcală”. În 2013 apare cartea de poezii de inspiratie divină ”Mic sunt, Doamne ,fără Tine” şi Comedia fotbalului- selecţie de poezii umoristice despre fotbal (Efim Bivol ,Tudor Ciobanu).

Autorul este deasemenea  prezent cu poezii satirice, parodii, fabule, epigrame şi aforisme în multe reviste şi antologii de umor din Republica Moldova şi din România.

Cărți publicate:
Lei-paralei, epigrame, fabule, strigături, ziceri aforistice, ed. Literatura artistică, Chișinău, 1985;
Bârna din ochi, versuri [satire, parodii, epigrame], ed. Hyperion, Chișinău, 1991;
Curcanul lăudăros, versuri, ed. Literatura artistică, Chișinău, 1988;
SRL (Scris cu răspundere limitată), satire, fabule, parodii, epigrame, strigături, epitafuri, tipografia Universul, Chișinău, 1993;
Desaga cu anecdote, 1994;
Vitamine cu haz, ed. Firmei Baştina, Chișinău, 1996;
Dar pe asta o ştii? 1996;
Trăim în țara lui Păcală, ed. Baştina-RADOG, Chișinău, 2011;
Mic sunt, Doamne, fără Tine, ed. Baştina-RADOG, Chișinău, 2013.
Premii:
Premiul I (în grup) la Festivalul Naţional „Constantin Tănase” de la Vaslui (1992),
Premiul I, epigramă, la Festivalul „Povestea vorbei”, Nisporeni (1993),
Premiul I la Festivalul de umor de la Cluj (1994).

Sfat
Ionel, băiatu’ mamei,
Nu mai face greva foamei;
Vom muri noi şi aşa,
Fără a o declara.

Rugă zadarnică
Se ruga o mamă către bunul Domn:
– Un fecior am, unul. Fă s-ajungă om!
– Nu pot, zice Domnul, maică de la Nistru,
Nu-i ajunge minte. Am să-l fac ministru.

"Epitafuri aş mai scrie
Poate-o sută, poate-o mie,
Dar am teamă, nu cumva,                                                                                                          
S-ajung la persoana mea..."

Efim Bivol, Trăim în Ţara lui Păcală

Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...