Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

joi, 10 noiembrie 2022

Dedicaţie De sărbătoare.... din partea doamnei Alexandra Molocova.

Stimaţi consăteni! Vă felicit cu sărbătoarea Hramul Satului Dănceni "Sfântul Dumitru". Vă doresc multă sănătate, pace în tată lumea şi la noi în ţară.

Astăzi este sărbătoare

Sărbătoare-n sat la noi

Hramul satului ne cheamă

La o horă de fraţi buni.

 

Cântă muzica se-aude

Pe tot satu-n lung şi-n lat

Iese lumea-n drum să vadă

Şi la joc se-adună-n sat.

 

Va fi azi mai multă lume

Că nu-i chip să nu te duci

Bate toba, ea te cheamă

„Hai lume, Veniţi aici!”

 

Ia mătuşa măliguţa,

Iar eu brânza din cuier

Şi v-om face o veselie

Mai mare decât mai ieri.

 

Este sărbătoare oameni!

Hai la horă să dansăm

Că, odată-n an e Hramul

Hai veniţi, să ne vedem!!!

Alexandra Molocova. 

vineri, 28 octombrie 2022

Campania Naţională "Să citim împreună"

Dragii noştri, în acest an în cadrul campaniei "Să citim împreună" au fost selectate cărţile "Pâine de la iepure" de Iulian Filip şi "Trei zile cu Zuza" semnată de Irina Nechit. Campania are  drept scop atragerea copiilor și adolescenților la lectură, promovarea cărților valoroase ale autorilor autohtoni și încurajarea lecturilor în familie.

Vă îndemnăm la lectură cu drag să descoperim lumea magică a Zuzei şi să ne adâncim în căldura care vine din Pâinea de la iepure.

Din impresiile copiilor:

"Zuza este o păpușă visătoare, care călătorește prin mai multe țări: țara bătăușilor, țara fricoșilor, a extratereștrilor, a dinozaurilor etc." 
"Zuza este o păpușă bună care știe a transforma răul în bine și urâtul în frumos". 

"Pâine de la iepure este o carte captivantă  cpovestiri, poezii cântece, voie bună și multă culoare. Pâinea, ca lumina soarelui, se împarte tuturor, la fel și povestea."
În imaginile de mai jos puteţi vedea desenele copiilor inspiraţi din lectură!

 






 

joi, 20 octombrie 2022

Ziua Oamenilor în Etate la Dănceni

 Dragii noştri, mai jos vă prezentăm un articol unde sunt descrise emoţiile doamnei Ana Caraman (pensionară), care a scris o scrisoare de mulţumire şi apreciere, pentru toţi cei care s-au implicat şi au organizat o sărbătoare a bunicuţelor în data de 02 octombrie 2022. 

"Mă numesc Ana Caraman, sunt pensionară. Am lucrat bibliotecară la Gimnaziul din s. Dănceni, o jumătate din viaţă. La sfârşitul lunii septembrie, am ieşit din spital după o complicaţie la plămâni, exact în acea zi m-a telefonat şefa Bibliotecii Publice "Andrei Vartic" - Mariana Ursu şi m-a invitat la sărbătoarea Oamenilor în Etate, iniţial am zis că o să mă gândesc, după care am decis să merg, şi nu am regretat nici o clipă. 

Sărbătoarea a fost organizată de Formaţia Folclorică "Soacrele" - conducător Ludmila Vîrtosu, Casa de Cultură Dănceni, director Petru Scripcaru şi bibliotecă cu susţinerea Administraţiei Publice Locale în frunte cu dna Primar Victoria Butuc-Guranda. 

Am fost extrem de impresionată de Formaţia Folclorică "Soacrele". Este un ansamblu de femei de sat, frumoase, cu o vârstă onorabilă, gospodine şi desigur talentate. În acest context, chiar aş vrea să le spun pe nume, să cunoască şi alţii cine sunt aceste doamne: Ludmila Vîrtosu - profesoară, Zinaida Gaidău - pensionară, Tatiana Culai - pensionară, Sofia Panţîr - pensionară, Tatiana Castraveţ - soră medicală, Lidia Ungureanu - casnică, şi uite că aceste doamne împreună valorifică folclorul nostru bogat în cântece şi poezii. 

Ca şi mine au venit câteva pensionare din sat, femei care şi-au dedicat viaţa muncii şi familiei ajutând copii şi nepoţii, Ioana Şevcenco, Elizaveta Conţulescu, Evdochia Şarco şi Eugenia Griţco. Săbătoarea a demarat cu un cuvânt de introducere din partea dnei Ludmila Vârtosu care a vorbit despre importanţa sărbătorii şi cum trebuie  susţinuţi oamenii în etate. Totodată dna Primar de Dănceni ne-a oferit tuturor celor prezenţi câte o floare şi ne-a promis că o să beneficiem oricând de ajutorul ei. 

În cadrul sărbătorii au răsunat cântece din trecut, am povestit istorii de viaţă şi ne-am alinat dorul la un pahar cu vin moldovenesc şi bucate alese, toate pregătite de fetele din Formaţia "Soacrele". Ne-am relaxat şi am uitat de greutăţi. A fost o sărbătoare bine organizată. Acum mă întreb: dacă ramâneam acasă, pe motiv de boală, pe motiv de incomoditate sau din alte motive? La vârsta noastră trebuie să îmbrăţişăm orice ocazie de bucurie şi evenimente frumoase cu oameni dragi. Vă mulţumesc din suflet pentru tot."

 Ana Caraman 


 

 

 

vineri, 29 iulie 2022

ISTORIE DE SUCCES: Cercul dramatic "Sare şi Piper" al bibliotecii publice "Andrei Vartic" dezvoltă spirit creativ, imaginaţie, abilităţi de comunicare şi gândire autonomă la copii şi adulţi.

Necesitatea libertăţii de exprimare şi afirmare prezentată în  Carta Europeană a drepturilor fundamentale ale omului ne vorbeşte despre  libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără a ține seama de frontiere. 

În urma cercetării statistice anuale de bibliotecă,  copiii şi tinerii formează   cel mai numeros grup de utilizatori (cca 80%), respectiv biblioteca  rămâne a fi  unicul spațiu şi instrument unde aceștia își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și împărtăși din cunoștințe și creativitate cu ceilalți. 

La începutul anului 2022, 8 tineri cu vârsta cuprinsă între 15 - 16 ani, au venit la bibliotecă în căutarea unui suport informaţional pentru a participa la Concursul Naţional "Personaje Crengiene". În acest context în strânsă colaborare cu biblioteca s-a realizat filmuleţul "Prostia omenească" după opera lui Ion Creangă cu acelaşi nume. Filmul a fost premiat cu locul III la nivel naţional.  Ulterior, în luna aprilie 2022 echipa s-a mobilizat  într-un număr mai mare, 14 participanţi (copii, tineri şi adulţi) pentru a participa la un alt concurs naţional.  Astfel s-a format trupa "Sare şi Piper" care a aplicat la proiectul "Arta de la geamul meu". În cadrul proiectului tinerii au beneficiat de instruiri online cu experta în domeniul tradiţiilor şi folclorului Iulia Gârlea, regizor - director de imagine Sergiu Ciorescu, actorul Viorel Cozma şi actriţa Diana Decuseară. Scopul concursului a fost de a realiza un scurt metraj la tema "De la generaţie la generaţie" pentru a sensibiliza opinia publică, în special generaţia tânără, referitor la persoanele in etate si de a atrage atenţia asupra tezaurului material şi imaterial cultural, lăsat moştenire de bunicii noştri. În urma concursului, echipa a primit premiul pentru cel mai frumos mesaj motivaţional.  Produsul concursului a lăsat un impact fundamental şi pentru comunitate. Circa 510 vizionări pe canalul de Youtube al bibliotecii şi peste 7400 viualizări pe Facebook.

Felicitări
! Un filmuleț emoționant, care sensibilizează, este o munca asidua.
Fa-ti timp...titlul filmului este foarte reușit.
Învață toate generațiile sa gestioneze corect timpul foarte prețios, care nu se întoarce.
Dacă V-am intrigat.....fa-ti timp și vizionează acest filmuleț!
Merita de găsit câteva minute din viata noastră!
Respect ! ! !
Felicitari tuturor oamenilor care au contribuit la acest videoclip👏

Îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi educarea tinerilor prin metode creative, asimilarea informaţiei şi transmiterea mesajelor motivaţionale rămân a fi o prioritate în valorile care le dezvoltă biblioteca pentru comunitate. Împuternicirea utilizatorilor şi implicarea acstora în proiectele bibliotecii are un impact pozitiv asupra dezvoltării generale a societăţii.

Puteţi urmări scurt metrajul "Fă-ţi timp" realizat de Biblioteca Publică "Andrei Vartic" şi trupa Sare şi Piper în linck-ul de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=UhOCnYae0xE 


marți, 24 mai 2022

Guguţă şi Iepurele de Paşti de Lupaşco Valeria, clasa IV-a, s. Dănceni

În textul de mai jos vă prezentăm textul elevei Lupaşco Valeria - 11 ani, pregătit pentru Concursul Republican "Noile isprăvi ale lui Guguţă", desfăşurat în acest an cu prilejul împlinirii a 90 ani de la naşterea scriitorului Spiridon Vangheli.

Era aproape de Paşti. 
 desen - Lupaşco Valeria la textul
"Guguţă şi Iepurele de Paşti"
Mama la trimis pe Guguţă să aducă ouă pentru vopsit. Între timp, Guguţă se gândea, ce cadou de Paşti să dăruiască prietenilor săi? Ca să nu-l deranjeze nimeni, el a plecat în livada străbunicului. Pe drum întâlni un iepure, fugărit de un câine. A alungat el câinele şi a pus iepurele în coş. Apoi s-a aşezat pe o plapumă şi se tot gândea la cadouri. Brusc, îl întrerupse o voce blândă şi plăcută:
 - Mulţumesc Guguţă! Spune cu ce pot să te ajut? 
- Ce plăcere, Iepuraş! Dacă insişti, ajută-mă să fac un cadou prietenilor mei. 
Deodată, un ou alunecă la vale. Guguţă a început să-l caute şi la găsit sub un pom. 
- Mi-a venit o idee! Spuse Guguţă. 
- Şi ce idee? Întrebă iepurele.
 - Tu vei fi „Iepurele de Paşti”. Vei lua acest coş cu ouă şi le vei ascunde peste tot. Acesta va fi cadoul meu. 
- Dar dacă cineva mă va vedea? A întrebat iepurele. 
- Nici într-un caz! Fiindcă nimeni nu te va vedea noaptea! Chiar atunci Guguţă îşi aminti de o pereche de ochelari primiţi în dar de la străbunicul său, care era magician, cel puţin aşa i-a spus tata. Puterea ochelarilor era ca să poţi vedea în întuneric şi să nu-ţi fie frică. 
- Ca să poţi vedea prin întuneric ia aceşti ochelari! A zis Guguţă şi a scos o pereche de ochelari din buzunarul cămăşii.
- Mulţumesc Guguţă! Acum eu merg să vopsesc ouăle. La revedere! 
- Pe curând! Şi fii atent cu ochelarii! Iată aşa a apărut „Iepurele de Paşti” care vă transmite „Paşte Fericit”. 
Dacă a-ţi văzut un iepuraş cu ochelarii străbunicului, să ştiţi că acesta este „Iepurele de Paşti” a lui Guguţă.

luni, 31 ianuarie 2022

Holocaustul - fila neagră a istoriei

În acest articol vă prezentăm o retrospectivă a Fenomenului negru - Holocaustul, prezentare realizată de Mihaela Chiţanu - elevă clasa IX-a Gimnaziul "Alexandrina Rusu"

Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...