Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

marți, 18 decembrie 2012

Salutare

Bun Gasit stimati cititori.



Nevoia de informaţii  fiabile, verificate şi actuale  într-o societate modernă este foarte mare. O informaţie o poţi asimila prin metode tradiţionale, scrise sau orale şi prin metodele tehnologiilor avansate. În prezent, aşteptările utilizatorilor noştri sunt mari; avansînd întrebări ce implică cercetări de profunzime, care nu intră de obice în categoria întrebărilor de referinţă. De aceea, în astfel de situaţii, biblioteca de ieri şi cea de mîine sînt două noţiuni strîns legate între ele, deoarece activităţile şi cunoştinţele unui bibliotecar sînt vitale pentru a cerceta literatura, a identifica corect informaţia solicitată, a organiza şi controla documentele prin intermediul tehnicilor de catalogare şi indexare, totul pentru a putea oferi servicii rapide şi eficiente, care de fapt este şi scopul unei biblioteci, în cel mai larg sens al cuvîntului. Ipoteze şi scenarii se tot fac, precum că în viitorul apropiat, datorită dezvoltării tehnologiilor informaţionale, biblioteca clasică va înceta să mai existe, fiindcă se poate asimila foarte uşor o informaţiei din Internet. Însă, sunt bibnevenite investiţiile într-o bibliotecă clasică pentru a o putea transforma într-o bibliotecă a viitorului, modernizîndu-se ca să poată oferi cel mai larg spectru de informaţii, astfel încît să nu se lichideze ci dimpotrivă sa functioneze la cel mai  înalt nivel. Elementul forte şi de legătură pentru a ridica nivelul unei biblioteci este bibliotecarul. Utilitatea acsetui funcţionar ramîne a fi vitală chiar şi în cazul cînd, industria informaticii înseamnă însuşi “viitor”.

Dacă e sa-l cităm pe Nicolae Busuioc: „Cărţile sunt mărturii ale lumii, sunt rănile frumoase ale credinţei, iar bibliotecarii sunt personaje trăitoare in umbra cărţilor şi in foşnetul lor miraculos”. „Cartea e ca o lume şi lumea ca o carte. Cartea este simbolul universului pentru că universul insuşi este o imensă carte. Trăind mereu in umbra cărţilor şi in ştiinţa lor, bibliotecarul duce povara fermecătoare a transmiterii spiritului lor ca un apostol”.

    Biblioteca va rămîne şi în acest mileniu o instituţie viabilă, care va aborda anumite concepte noi, între “tradiţie” şi “inovaţie” care va presupune eforturi considerabile, atît financiare, cît şi profesionale sau manageriale. Cu toate greutăţile întîlnite, din momentul implimentarii noilor metode, sistemul informaţional se va dovedi eficient şi calitativ.
Vizitati-ne acum si pe acest blog, cit si va invitam sa pasiti pragul Bibliotecii Publice "Andrei Vartic" si nu o sa regretati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...