Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

joi, 14 februarie 2013

Cum să motivăm tinerii, să devină bibliotecari?



La sfîrşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, 2012, pe lîngă NOVATECA, programul Biblioteci Globale Moldova, a fost creat un club, al tinerilor bibliotecari din Republica Moldova, numit Iniţiativa PRO, din care fac parte. Clubul întruneşte bibliotecari din întreaga ţară, care sînt deschişi ideilor noi, sînt creativi, originali şi predispuşi la organizarea unor evenimente deosebite. Ultima şedinţă în cadrul clubului, desfaşurata la 12 februarie 2013 a fost găzduită de Biblioteca Publică de Drept din oraşul Chişinău, unde ne-au onorat cu prezenţa oaspeţii de onoare, Evan Tracz, directorul programului NOVATECA, Gina Hey, director adjunct al programului NOVATECA, Meghan O’Connor, reprezentant principal IREX Washington DC, Sandra Fried, reprezentant Fundaţia Bill&Melinda Gates, Robert Cronin, viceprşedinte IREX, Laura Agosta, coordonator de program IREX.
Fiind bibliotecar de profesie, majoritatea întrebărilor membrii clubului, le-au adresat lui Meghan O’Connor. Iată cîteva dintre ele.
Care pot fi strategiile de comunicare a unui bibliotecar pentru a sensibiliza comunitatea despre importanţa acestei profesii?
„În primul rînd ar trebui să ne punem întrebarea: Biblioteca mea oferă ce doreşte publicul? pentru a afla ce doresc ei, trebuie să-i întrebi. Organizarea conversaţiilor, cu focus grupuri, la care să abordezi subiecte directe, de ce îţi place? de ce nu îţi place? Interacţionînd cu cititorii, utilizatorii, creezi o legătură puternică. Pornind de aici, programezi, monitorizezi, asiguri servicii de calitate şi cel mai important dorite de cititori.”
„E important să redai celorlalţi bucuria de a activa. Nu sînt bibliotecar, dar aş vrea foarte, foarte mult. Şi vă explic de ce. Bibliotecarii nu sunt doar curioşi să cunoască cărţi noi, dar şi să fie la curent cu toate informaţiile. Tehnologiile informaţionale sînt în continuă schimbare, prin intemediul cărora putem accesa orice informaţie. Ele nu ne oferă doar acces, dar şi trebuiesc să fie explicate, ceea ce de fapt e menirea unui bibliotecar. Bibliotecarul este cea mai importantă persoană în comunitate, deoarece transmite cele mai proaspete noutăţi, informaţii, ce schibări au mai avut loc etc.” a adăugat Robert Cronin.
Cum putem face diferenţa, pentru a consolida statutul de bibliotecar. Ce legi există în SUA?
Meghan O’Connor: „În SUA nu există o lege care ar stipula activitatea unui bibliotecar. Însă totuşi este o luptă continuă. Imaginea o capeţi doar prin muncă, şi oricît de mult n-ai vorbi, revii la cunoaştereacomunităţii. De-a lungul istoriei a văzut bibliotecari care şi-au construit un nume prin profesia lor. Totuşi predomină două stereotipuri care concurează pînă în prezent: primul pe care probabil îl cunoaşteţi, ochelari, părul strîns, îmbrăcaţi foarte conservator, pantofi fără tocuri. Dar mă bucur atunci cînd vad mai mult un nou model de bibliotecari, ascultînd muzică, tatuaje, îmbrăcaţi după preferinţele proprii, de fapt aceştia sînt bibliotecarii care atrag foarte mult copiii.”
Care sînt cele mai eficiente metode de mediatizare pentru a promova munca de bibliotecar?
Meghan O’Connor:”Penru unii mediatizarea ar putea fi făcută prin radio, iar pentru alţii prin Facebook. Este important să cunoşti cine trăieşte în comunitatea ta ca să-ţi consruieşti strategiile. Oricum eforturile am putea să le partajăm: 30% prin comunicare orală, 30% prin media, presă, şi restul prin alte metode.”
Fiind studenţi şi masteranzi la biblioteconomie în sală, care afost obiectul de studiu preferat al Dvs, ce v-a plăcut mai puţin.
Meghan O’Connor: ”Desigur obiectul meu preferat a fost ora povestirilor, şi cred că înţelegeţi de ce. Ce nu mi-a plăcut, dar s-a dovedit a fi foarte util a fost evaluarea şi măsurarea. Se părea foarte plictisitor,dar ma învăţat să întreprind acei paşi pentru studierea comunităţii”.
Ce activităţi extracuriculare, de voluntariat ar putea motiva menţinerea profesiunii de bibliotecar?
Meghan O’Connor: „Evident sînt multe lucruri pe care ai putea să le faci într-o biblioteca  implicînd voluntarii. Multe persoane ar fi predispuse la programarea diferitor evenimente organizate pentru copii, şi cele mai des întîlnite în SUA sînt vînzările de cărţi. De exemplu dacă cineva donează un număr mare de cărţi, acestea nu neapărat ajung pe rafturi, atunci împreună cu voluntarii organizăm vînzarea cărţilor, cel puţin de două ori pe an, la un preţ foarte mic desigur, iar mijloacele financiare adunate se duc în fondul bibliotecii respective.
Ce proiecte internaţionale, unde au fost implicaţi tinerii bibliotecari ar putea fi un exmplu pentru bibliotecarii din ţările în curs de dezvoltare?
Meghan O’Connor: „Am rămas foarte impresionată de o biliotecă din Danemarca. Biblioteca a dezvoltat un şir de parteneriate foarte eficiente. Cu Microsoft, care le-au donat o masă HiTech, digitală, pe care poţi să navighezi. Cu Universitatea Tehnică din Danemarca, care le-au dat posibilitatea de a crea programe şi arhiva orăşenească. Cînd au îmbinat aceste trei parteneriate, au ajuns în final la această masă digitală, care oferă posibilitatea utilizatorilor să navigheze pe străzile oraşului respectiv. Ba mai mult, atunci cînd bibliotecarii şi-au pus certificatele de bibliotecar pe acea masă, au apărut imagini cu străzile unde locuiesc persoanele respective. Ideea este că vizitatorii au demonstrat un interes sporit pentru oraşul lor şi crearea unor parteneriate efective v-ar da posibilitatea de a creşte calitatea serviciilor oferite de bibliotecă”.

Meghan O’Connor: „Ca profesie, bibliotecarul creşte în popularitate. Oamenii percep biblioteconomia ca o oportunitate de a te dezvolta, cît şi un domeniu unde chiar ai pute folosi tehnologiile informaţionale. Peste două săptămîni am o întîlnire cu studenţii la biblioteconomie din Washington, dacă aveţi o întrebare pe care aţi dori să o adresez lor, contactaţi-mă”. Întrebările pot fi adresate pe Facebook (n.a.)

Fiind în ajunul sărbătorii îndrăgostiţilor, cu o surpriză plăcută a venit directoarea Bibliotecii Publice de Drept, Mariana Hîrjevschi, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova oferind fiecărui participant un mic prezent confecţionat, în formă de inimioară intitulat „Library Lovers”. Asemenea a venit cu ideea de a organiza o activitate împreună cu ABRM de Ziua Bibliotecarului în luna aprilie pentru a promova imaginea bibliotecarului în societate.

Pentru anul 2013 au fost schiţate cîteva evenimente spre organizare, şi cu ajutorul membrilor clubului sper ca v-om fi productivi. Obiectivul nostru prioritar este promovarea clubului în domeniul biblioteconomic, în continuare sîntem deschişi membrilor noi, aşadar cei care doresc să se alăture sau aveţi pe cineva care ar dori să facă parte din club, contactaţi-ne pe adresa de Facebook, Iniţiativa PRO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...