Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

luni, 14 august 2017

Istorie de succes. "Informat - înseamna protejat"

Ungeraş media (Imagine redactata )
Astăzi, în  Dănceni, 15 elevi cu vîrsta cuprinsă între 12- 15 ani, sînt mai informaţi, mai liberi în gîndire şi mai curioşi, dezvoltînd abilităţi de jurnalişti datorită participării la sesiunile de educaţie mediatică la bibliotecă (modului II).

În Dănceni, pe parcursul unui an sînt organizate diferite evenimente culturale, sociale sau politice, care de foarte multe ori rămîn în umbră, fără a fi mediatizate si respectiv fără valoare. De aceea prezenta unui profesionist sau amator in domeniul mediatic la aceste evenimente,este foarte importantă, pentru a crea un articol si de a face istorie. Cu atît mai mult că, şi la bibliotecă se organizează activităţi, dar din lipsa unui reporter şi lipsa timpului bibliotecarului, articolele uneori sînt depăşite în continut şi nu sînt actuale.

Astfel fiind analizată problema, şefa Bibliotecii Publice „Andrei Vartic” Dănceni, Mariana Ursu a aplicat la proiectul de amenajare a unui ungheraş media şi desfăşurare a activităţilor de Educaţie Mediatică, către IREX Europe. Acest proiect, cu titlul „Informat – înseamna protejat” a fost acceptat şi biblioteca continuă instruirile în Educaţie Mediatică antrenînd o echipă de tineri jurnalişti care v-or face articole, distribui informaţia asimilată şi v-or încuraja informarea corectă a cetăţenilor prin dezvoltarea gîndirii critice. Prin aceste activităţi cu elevii instituţia are drept scop îcurajarea PEER education sau educaţia de la egal la egal cu transmiterea informaţiei mai departe. 15 elevi, în prezent cunosc termenul de cyberbullying, cum să fii protejat online, cum distingi o informaţie corectă de una manipulatoare, ce poate afecta credibilitatea unui articol, bula de informaţie pe reţele de socializare ş.a. Prioritar în cadrul proiectului este asigurarea dreptului democratic a cetăţenilor la o zona special amenajată destinată activităţilor media, informare, citirea ziarelor, literaturii de specialitate, petrecerea timpului liber.

Nicoleta Mihailă (14 ani):”Sesiunile de educaţie mediatică îmi sunt foarte utile, deoarece am aflat că ar trebui să fiu mai critică la cele citite pe internet, dar este si foarte distractiv să particip. Mă simt importantă pentru comunitate, de abia aştept să fiu implicată în realizarea materialelor reportericeşti”.

Sesiunile de Educaţie mediatică în cadrul acestui proiect sînt programate pînă în luna noiembrie 2017. Două dintre care deja au fost predate. Educaţia Mediatică pentru părinţi şi copii este prestată ca Servicu modern de bibliotecă de 2 ori pe lună, la care am reuşit deja să atragem 15 elevi deştepţi, curajoşi şi comunicabili. De aceea activităţile continuă cu participarea a adulţilor, bibliotecari din raion şi  persoane – funcţionari publici/reprezentanti APL.


Mariana Ursu, Biblioteca Publică „Andrei Vartic” Dănceni. Tel. 026834381, 069751566. e-mail. dancenibp@gmail.com, bibliodanceni.blogspot.com, Facebook: Biblioteca Publica Danceni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...