Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

marți, 23 aprilie 2013

Importanţa şi oportunităţile unei Asociaţii pentru bibliotecari. Schimb de experienţă cu reprezentantul din Danemarca, Winnie Vitzanski.



    Cu o săptămînă înainte de Sărbătoarea Naţională Ziua Bibliotecarului, membrii grupului Iniţiativa Pro, cît şi unele din cele mai active bibliotecare din Republica Moldova în frunte Mariana Hîrjevschi, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, au avut fericita ocazie să participe la o întîlnire cu Winnie Vitzanski, reprezentant şi instructor în cadrul Proiectului „Consolidarea unei asociaţii puternice pentru bibliotecari”, proiect deja implimentat de ABRM cu susţinerea IFLA şi programului Novateca.
Fiind deschisă să-şi împărtăşească experienţa sa în acest domeniu, doamna Vitzanski a început cu aprecierea interesului exprimat de ABRM de a participa la proiectul dat, fiind aleasă în program alături de încă 7 ţări, respectiv implimetarea are loc cu formarea unei echipe dirijate de către un formator internaţional.
Devenit bibliotecar public, încă din anii -70, într-o bibliotecă din Copenhaga, Danemarca, o regiune care, se confrunta cu grave probleme sociale, şi fiind o filială mică, Winnie Vitzanski trebuia să facă de toate, clasificare, achiziţii, deservirea cititorilor, inventariere ş.a, ceea ce nu regretă absolut deloc, fiindcă de fapt astfel a înţeles ce înseamnă să fii cu adevărat un bibliotecar.
În 3 ani, cît a lucrat în acea bibliotecă, a învăţat să deservească cititori de orice categorie socială şi cu cele mai grave probleme, chiar şi acele persoane care foloseau toaleta ca loc de injectare a drogurilor. Ca tînără bibliotecară, credea că s-a confrutat cu cele ma acerbe probleme ale vieţii.
Aceasta pînă a pleca în Africa, în capitala Tanzaniei, ca bibliotecar voluntar, la o biblioteca ştiinţifică, la Institutul de Management Financiar. Acolo şi-a dat seama că există oameni care se confruntă cu probleme şi mai mari, însă a înţeles o realitate a vieţii, dacă ai studii şi cunoştinţe adecvate, îţi poţi construi o viaţă chiar şi în Tanzania.
Pentru a fi un bibliotecar eficient, ca membru într-o asociaţie, trebuie să ştii să îi deserveşti pe toţi. Să nu consideri niciodată că, realităţile pe care le vezi într-o capitală sau într-un oraş  se reflectă pe întreaga ţară.
Din 1988 pînă în 2007, Winnie Vitzanski a fost director executiv al Bibliotecii Naţionale Daneze pentru Nevăzători. Deşi iniţial biblioteca era subordonată Ministerului care se ocupă cu probleme sociale, considerînd ca este o discriminare de oferi servicii doar pentru persoanele cu dizabilităţi, ulterior Biblioteca a fost transformată într-o bibliotecă naţională, cu condiţia de a ţine cont de situaţia şi problemele acestor persoane. Ideea este că s-au reuşit astfel schimbări, datorită contactelor  şi apelurilor către ministere sau diferite organizaţii. Interesant e că dumneaei nu ştia că astfel făcea, ceea ce numim astazi „advocacy”. Lucrul şi participarea în cadrul unei asociaţii, indiferent de domeniu, îţi poate aduce cele mai mari şi neaşteptate rezultate, deşi practic faci o muncă uriaşă cu resurse puţine. Trebuie totuşi să posezi anumite abilităţi ca să porţi o discuţie de la egal la egal cu un deputat, ca apoi a doua zi să te concenttrezi asupra muncii elementare de bibliotecar.
Dar de ce ar trebui sa fim cointeresaţi să devenim membri într-o asociaţie de bibliotecari?
Pentru că într-o asociaţie ai oportunitatea de a schimba lumea bibliotecilor, ai posibilitatea de a influenţa lucruri, poţi organiza campanii de sensibilizare a factorilor de decizie, îţi poţi lăsa amprenta asupra legislaţiei naţionale, de aceea rezultatele pe care le obţii sunt cu adevărat importante pentru comunitatea din care vii.
Ca să reuşim sa atragem suport din partea administraţiei locale, trebuie să ne formulăm concret mesajul pe care dorim să-l transmitem, care de cele mai multe ori este comunicat de către un director de bibliotecă, susţinut de angajaţii săi. Însă dacă vorbim despre activităţi de Lobby la nivel naţional, atunci trebuie să implicăm Asociaţia întreagă, cu condiţia că toţi membrii ne susţin ideea.
Stabilirea alianţelor între asociaţii pentru a trimite mesajul bine formulat şi susţinut de către factorii de decizie, este la fel un moment important, deoarece nici chiar IFLA nu ar fi reuşit să facă nimic, dacă nu ar fi în alianţă cu asociaţii de bibliotecari, arhivişti, păstrarea patrimoniului material şi imaterial etc.
De menţionat este faptul că recent doamna Vitzanski a participat la o conferinţă naţională împreună cu reprezentanţi ai Ministerului de Cultură şi Ministerului de Dezvoltare Informaţională, unde oficialii au vorbit despre Strategia de dezvoltare naţională a Republicii Moldova 2020. În realitate, însă, după cum ne-a confirmat doamna Vitzanski a fost o oportunitate de a stabili contacte cu oficialii respectivi, deşi s-a declarat a fi un pic dezamăgită că bibliotecile nu au fost incluse în elaborarea şi implimentarea strategiei.
În afară de doamna Vitzanski, ceilalţi participanţi  şi-au manifestat interesul de a face parte dintr-o asociaţie pentru bibliotecari, răspunzînd, de fapt la întrebarea după care a fost condusă întreaga şedinţă „Care sunt oportunităţile bibliotecarilor membri într-o Asociaţie, atît la nivel naţional, cît şi internaţional”. Majoritatea au fost unanimi în răspunsuri, predominînd schimbul de experienţă, susţinere reciprocă în idei, posibilitatea de a participa la diferite activităţi, traininguri, concursuri, remunerarea şi aprecierea lucrărilor în domeniul biblioteconomiei.
Winnie Vitzansky in perioada 1998-2009 a fost director executiv al Asociaţiei Bibliotecarilor din Danemarka, iar in 1988-2007 director executiv al Bibliotecii Naționale Daneze pentru Nevăzători. A fost implicata  în activitatea IFLA din 1979: ca membru și președinte al Secțiunii IFLA pentru biblioteci specializate pentru orbi si în calitate de membru al comisiilor FAIFE și ALP.  La fel a fost foarte activă în cooperarea regională între bibliotecile din țările nordice. A primit Medalia de Aur IFLA în 2009, pentru serviciile IFLA cu privire la activităţile de advocacy la nivel internațional.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...