Despre mine

Fotografia mea
satul Danceni, r. Ialoveni, Moldova

joi, 30 mai 2013

Arta lecturii am putea să o numim talent?

La 24 mai a.c., în biblioteca am ţinut o lecţie bibliografică cu elevii din clasa a VIII a Gimnaziului "Alexandrina Rusu" Dănceni, care au venit la inţiativa doamnei profesoare Chise Antonina. Elevii au fost foarte activi cu întrebari despre biblioteca, indicatori, cititori, cărţi etc., dar şi cu păreri despre ceea ce s-ar putea numi artă, îndeletnicire, talent, cultură. Îmbucurator este faptul ca unii au fost de părerea ca dragostea faţă de lectură este şi ea în sine un hobby şi respectiv o îndeletnicire frumoasă care nu îi este dată oricui fără voinţă şi dăruire de sine. La capitolul talent, s-a dovedit ca o buna parte din formaţia folclorică "Morăriţa", sunt fetele din această clasă, aşa că, le-am rugat frumos şi ne-au încîntat, acapela, cu un cîntec venit din bogatul folcor basarabean.
 Mi-am dat seama că, adolescenţii din ziua de azi sunt mult mai frivoli şi mai liberi în exprimare, decît au fost cei cu cel puţin 10 ani în urmă, însă acest fapt cu siguranţă îl atestez ca o calitate, atîta timp cît sunt educaţi într-o societate măcar bogată în CULTURĂ şi tradiţii, chiar dacă la celelalte capitole încă mai şchiopătăm.





Fetele ne-au cîntat foarte frumos.

marți, 23 aprilie 2013

Importanţa şi oportunităţile unei Asociaţii pentru bibliotecari. Schimb de experienţă cu reprezentantul din Danemarca, Winnie Vitzanski.



    Cu o săptămînă înainte de Sărbătoarea Naţională Ziua Bibliotecarului, membrii grupului Iniţiativa Pro, cît şi unele din cele mai active bibliotecare din Republica Moldova în frunte Mariana Hîrjevschi, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, au avut fericita ocazie să participe la o întîlnire cu Winnie Vitzanski, reprezentant şi instructor în cadrul Proiectului „Consolidarea unei asociaţii puternice pentru bibliotecari”, proiect deja implimentat de ABRM cu susţinerea IFLA şi programului Novateca.
Fiind deschisă să-şi împărtăşească experienţa sa în acest domeniu, doamna Vitzanski a început cu aprecierea interesului exprimat de ABRM de a participa la proiectul dat, fiind aleasă în program alături de încă 7 ţări, respectiv implimetarea are loc cu formarea unei echipe dirijate de către un formator internaţional.
Devenit bibliotecar public, încă din anii -70, într-o bibliotecă din Copenhaga, Danemarca, o regiune care, se confrunta cu grave probleme sociale, şi fiind o filială mică, Winnie Vitzanski trebuia să facă de toate, clasificare, achiziţii, deservirea cititorilor, inventariere ş.a, ceea ce nu regretă absolut deloc, fiindcă de fapt astfel a înţeles ce înseamnă să fii cu adevărat un bibliotecar.
În 3 ani, cît a lucrat în acea bibliotecă, a învăţat să deservească cititori de orice categorie socială şi cu cele mai grave probleme, chiar şi acele persoane care foloseau toaleta ca loc de injectare a drogurilor. Ca tînără bibliotecară, credea că s-a confrutat cu cele ma acerbe probleme ale vieţii.
Aceasta pînă a pleca în Africa, în capitala Tanzaniei, ca bibliotecar voluntar, la o biblioteca ştiinţifică, la Institutul de Management Financiar. Acolo şi-a dat seama că există oameni care se confruntă cu probleme şi mai mari, însă a înţeles o realitate a vieţii, dacă ai studii şi cunoştinţe adecvate, îţi poţi construi o viaţă chiar şi în Tanzania.
Pentru a fi un bibliotecar eficient, ca membru într-o asociaţie, trebuie să ştii să îi deserveşti pe toţi. Să nu consideri niciodată că, realităţile pe care le vezi într-o capitală sau într-un oraş  se reflectă pe întreaga ţară.
Din 1988 pînă în 2007, Winnie Vitzanski a fost director executiv al Bibliotecii Naţionale Daneze pentru Nevăzători. Deşi iniţial biblioteca era subordonată Ministerului care se ocupă cu probleme sociale, considerînd ca este o discriminare de oferi servicii doar pentru persoanele cu dizabilităţi, ulterior Biblioteca a fost transformată într-o bibliotecă naţională, cu condiţia de a ţine cont de situaţia şi problemele acestor persoane. Ideea este că s-au reuşit astfel schimbări, datorită contactelor  şi apelurilor către ministere sau diferite organizaţii. Interesant e că dumneaei nu ştia că astfel făcea, ceea ce numim astazi „advocacy”. Lucrul şi participarea în cadrul unei asociaţii, indiferent de domeniu, îţi poate aduce cele mai mari şi neaşteptate rezultate, deşi practic faci o muncă uriaşă cu resurse puţine. Trebuie totuşi să posezi anumite abilităţi ca să porţi o discuţie de la egal la egal cu un deputat, ca apoi a doua zi să te concenttrezi asupra muncii elementare de bibliotecar.
Dar de ce ar trebui sa fim cointeresaţi să devenim membri într-o asociaţie de bibliotecari?
Pentru că într-o asociaţie ai oportunitatea de a schimba lumea bibliotecilor, ai posibilitatea de a influenţa lucruri, poţi organiza campanii de sensibilizare a factorilor de decizie, îţi poţi lăsa amprenta asupra legislaţiei naţionale, de aceea rezultatele pe care le obţii sunt cu adevărat importante pentru comunitatea din care vii.
Ca să reuşim sa atragem suport din partea administraţiei locale, trebuie să ne formulăm concret mesajul pe care dorim să-l transmitem, care de cele mai multe ori este comunicat de către un director de bibliotecă, susţinut de angajaţii săi. Însă dacă vorbim despre activităţi de Lobby la nivel naţional, atunci trebuie să implicăm Asociaţia întreagă, cu condiţia că toţi membrii ne susţin ideea.
Stabilirea alianţelor între asociaţii pentru a trimite mesajul bine formulat şi susţinut de către factorii de decizie, este la fel un moment important, deoarece nici chiar IFLA nu ar fi reuşit să facă nimic, dacă nu ar fi în alianţă cu asociaţii de bibliotecari, arhivişti, păstrarea patrimoniului material şi imaterial etc.
De menţionat este faptul că recent doamna Vitzanski a participat la o conferinţă naţională împreună cu reprezentanţi ai Ministerului de Cultură şi Ministerului de Dezvoltare Informaţională, unde oficialii au vorbit despre Strategia de dezvoltare naţională a Republicii Moldova 2020. În realitate, însă, după cum ne-a confirmat doamna Vitzanski a fost o oportunitate de a stabili contacte cu oficialii respectivi, deşi s-a declarat a fi un pic dezamăgită că bibliotecile nu au fost incluse în elaborarea şi implimentarea strategiei.
În afară de doamna Vitzanski, ceilalţi participanţi  şi-au manifestat interesul de a face parte dintr-o asociaţie pentru bibliotecari, răspunzînd, de fapt la întrebarea după care a fost condusă întreaga şedinţă „Care sunt oportunităţile bibliotecarilor membri într-o Asociaţie, atît la nivel naţional, cît şi internaţional”. Majoritatea au fost unanimi în răspunsuri, predominînd schimbul de experienţă, susţinere reciprocă în idei, posibilitatea de a participa la diferite activităţi, traininguri, concursuri, remunerarea şi aprecierea lucrărilor în domeniul biblioteconomiei.
Winnie Vitzansky in perioada 1998-2009 a fost director executiv al Asociaţiei Bibliotecarilor din Danemarka, iar in 1988-2007 director executiv al Bibliotecii Naționale Daneze pentru Nevăzători. A fost implicata  în activitatea IFLA din 1979: ca membru și președinte al Secțiunii IFLA pentru biblioteci specializate pentru orbi si în calitate de membru al comisiilor FAIFE și ALP.  La fel a fost foarte activă în cooperarea regională între bibliotecile din țările nordice. A primit Medalia de Aur IFLA în 2009, pentru serviciile IFLA cu privire la activităţile de advocacy la nivel internațional.



marți, 16 aprilie 2013

Concert de binefacere la Danceni



Un  spectacol mic  pentru o cauză mare la Dănceni!

    Vineri, 05 aprilie, pe scena festivă a satului Dănceni, a avut loc un eveniment inedit. Şi nume, a fost desfăşurat un concert de binefacere pentru un caz trist, care reflectă lovitura vieţii pe care o trăieşte tînărul Tudor Cîrlan, originar din Ruseştii Noi.
Evenimentul a fost organizat de către Valentin Palancică – om de artă, coleg cu directorul Căminulu Cultural Dănceni, Petru Scripcaru. Prin prietenie şi înţelegere reciprocă au convenit să aducă nume mari din lumea muzicii Republicii Moldova pentru a realiza acest spectacol cu cauză nobilă.
Mariana Mihailă, Mariana Şura, Riki Ardezianu şi Valentin Palancică, sunt acei care au adus zîmbetul pe buze, primăvara şi multă dispoziţie bună în inima lui Tudor, cît şi a spectatorilor. Sala a devenit neîncăpătoare pentru dăncineni, mai ales că majoritatea au venit să o susţină pe Mariana Mihailă, care s-a născut în s. Dănceni şi primele ei apariţii scenice au fost chiar pe acea mică scenă a Gimnaziului “Alexandrina Rusu”. Fiind în faţa publicului, cu lacrimi în ochi interpreta, ne-a dezvăluit că,  o încearcă adevărate emoţii pozitive de retrăire a momentelor frumoase pe care le-a transpus mai apoi în versurile cîntecelor “Familia”, “Romantică”, “Dulce mamă”. Nu putem omite faptul că, în sală au fost prezente persoane politice, doamna Valentina Stratan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a venit cu o donaţie personală de bani şi domnul Anatolie Melenciuc, vicepreşedintele raionului, şi dumnealui cu o donaţie bănească în numele Consiliului Raional Ialoveni.
La finele concertului, domnul Primar, desigur a adus mulţumirile de rigoare organizatorilor şi invitaţilor speciali şi a promis dăncinenilor o colaborare cu V. Palancică la sărbătoarea locală Ziua Fîntînilor, Duminica Mare.
Pentru Tudor Cîrlan au fost colectaţi, în total, o sumă în mărime de aproximativ 8000 lei, bani care sînt preconizaţi pentru o operaţie de care tînărul are nevoie urgent. Din promisiunile organizatorilor, Dănceni este prima destinaţie din lanţul concertelor de caritate care v-or fi organizate pe parcursul anului în diferite localităţi.
Aducem mulţumiri Administraţiei Publice locale, directorului Căminului Cultural şi celor care s-au implicat pentru realizarea concertului. Nu în ultimul rînd îi dorim sănătate lui Tudor Cîrlan şi sperăm ca societatea noastră să fie mai receptivă la problemele celor din jur.

joi, 14 februarie 2013

Grigore Vieru, poet al neamului

Astăzi la Grădiniţa Albinuţa, din s. Dănceni, am avut onoarea sa asist la un recital frumos de poezii şi cîntece dedicat marelui poet al neamului nostru Grigore Vieru. Doamna educatoare a grupei pregatitoare, Eugenia Podubnîi, a dat start activitaţii întrebînd copii, cum şi de unde îl cunosc pe Grigore Vieru. Desigur, cel mai bine îl cunoaştem pe poet, practic din prima noastră carte citită "Albinuţa". Copii au fost de aceeaşi părere şi ne-au împărtăşit cunoştinţele lor despre ce pot învăţa din această carte. Foarte multe poezii au fost recitate, printre care "Lună lină", "Uşoară, maică, uşoară", "Tu iarbă tot ai mamă", "Mama", "Mama pîine albă coace", "Ţara mea", "Primăvara", Soare,soare, domn bălan", "Ce culori pămîntul are", dar şi cîntece "Nucule, tătucule", Pui golaşi ce staţi în cuiburi", "Colo-n vale cîntă cucul". Pentru cei mai expresivi doamna directoare, Lilia Ursu, le-a pregătit cîte o cărţulie, iar cilalţi participanţi s-au ales cu pliante despre viaţa şi activitatea poetului realizate de mine.


Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935,într-o familie de plugari români, Pavel şi Eudochia Vieru, în satul Pererîta, şi a încetat din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

Cum să motivăm tinerii, să devină bibliotecari?



La sfîrşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, 2012, pe lîngă NOVATECA, programul Biblioteci Globale Moldova, a fost creat un club, al tinerilor bibliotecari din Republica Moldova, numit Iniţiativa PRO, din care fac parte. Clubul întruneşte bibliotecari din întreaga ţară, care sînt deschişi ideilor noi, sînt creativi, originali şi predispuşi la organizarea unor evenimente deosebite. Ultima şedinţă în cadrul clubului, desfaşurata la 12 februarie 2013 a fost găzduită de Biblioteca Publică de Drept din oraşul Chişinău, unde ne-au onorat cu prezenţa oaspeţii de onoare, Evan Tracz, directorul programului NOVATECA, Gina Hey, director adjunct al programului NOVATECA, Meghan O’Connor, reprezentant principal IREX Washington DC, Sandra Fried, reprezentant Fundaţia Bill&Melinda Gates, Robert Cronin, viceprşedinte IREX, Laura Agosta, coordonator de program IREX.
Fiind bibliotecar de profesie, majoritatea întrebărilor membrii clubului, le-au adresat lui Meghan O’Connor. Iată cîteva dintre ele.
Care pot fi strategiile de comunicare a unui bibliotecar pentru a sensibiliza comunitatea despre importanţa acestei profesii?
„În primul rînd ar trebui să ne punem întrebarea: Biblioteca mea oferă ce doreşte publicul? pentru a afla ce doresc ei, trebuie să-i întrebi. Organizarea conversaţiilor, cu focus grupuri, la care să abordezi subiecte directe, de ce îţi place? de ce nu îţi place? Interacţionînd cu cititorii, utilizatorii, creezi o legătură puternică. Pornind de aici, programezi, monitorizezi, asiguri servicii de calitate şi cel mai important dorite de cititori.”
„E important să redai celorlalţi bucuria de a activa. Nu sînt bibliotecar, dar aş vrea foarte, foarte mult. Şi vă explic de ce. Bibliotecarii nu sunt doar curioşi să cunoască cărţi noi, dar şi să fie la curent cu toate informaţiile. Tehnologiile informaţionale sînt în continuă schimbare, prin intemediul cărora putem accesa orice informaţie. Ele nu ne oferă doar acces, dar şi trebuiesc să fie explicate, ceea ce de fapt e menirea unui bibliotecar. Bibliotecarul este cea mai importantă persoană în comunitate, deoarece transmite cele mai proaspete noutăţi, informaţii, ce schibări au mai avut loc etc.” a adăugat Robert Cronin.
Cum putem face diferenţa, pentru a consolida statutul de bibliotecar. Ce legi există în SUA?
Meghan O’Connor: „În SUA nu există o lege care ar stipula activitatea unui bibliotecar. Însă totuşi este o luptă continuă. Imaginea o capeţi doar prin muncă, şi oricît de mult n-ai vorbi, revii la cunoaştereacomunităţii. De-a lungul istoriei a văzut bibliotecari care şi-au construit un nume prin profesia lor. Totuşi predomină două stereotipuri care concurează pînă în prezent: primul pe care probabil îl cunoaşteţi, ochelari, părul strîns, îmbrăcaţi foarte conservator, pantofi fără tocuri. Dar mă bucur atunci cînd vad mai mult un nou model de bibliotecari, ascultînd muzică, tatuaje, îmbrăcaţi după preferinţele proprii, de fapt aceştia sînt bibliotecarii care atrag foarte mult copiii.”
Care sînt cele mai eficiente metode de mediatizare pentru a promova munca de bibliotecar?
Meghan O’Connor:”Penru unii mediatizarea ar putea fi făcută prin radio, iar pentru alţii prin Facebook. Este important să cunoşti cine trăieşte în comunitatea ta ca să-ţi consruieşti strategiile. Oricum eforturile am putea să le partajăm: 30% prin comunicare orală, 30% prin media, presă, şi restul prin alte metode.”
Fiind studenţi şi masteranzi la biblioteconomie în sală, care afost obiectul de studiu preferat al Dvs, ce v-a plăcut mai puţin.
Meghan O’Connor: ”Desigur obiectul meu preferat a fost ora povestirilor, şi cred că înţelegeţi de ce. Ce nu mi-a plăcut, dar s-a dovedit a fi foarte util a fost evaluarea şi măsurarea. Se părea foarte plictisitor,dar ma învăţat să întreprind acei paşi pentru studierea comunităţii”.
Ce activităţi extracuriculare, de voluntariat ar putea motiva menţinerea profesiunii de bibliotecar?
Meghan O’Connor: „Evident sînt multe lucruri pe care ai putea să le faci într-o biblioteca  implicînd voluntarii. Multe persoane ar fi predispuse la programarea diferitor evenimente organizate pentru copii, şi cele mai des întîlnite în SUA sînt vînzările de cărţi. De exemplu dacă cineva donează un număr mare de cărţi, acestea nu neapărat ajung pe rafturi, atunci împreună cu voluntarii organizăm vînzarea cărţilor, cel puţin de două ori pe an, la un preţ foarte mic desigur, iar mijloacele financiare adunate se duc în fondul bibliotecii respective.
Ce proiecte internaţionale, unde au fost implicaţi tinerii bibliotecari ar putea fi un exmplu pentru bibliotecarii din ţările în curs de dezvoltare?
Meghan O’Connor: „Am rămas foarte impresionată de o biliotecă din Danemarca. Biblioteca a dezvoltat un şir de parteneriate foarte eficiente. Cu Microsoft, care le-au donat o masă HiTech, digitală, pe care poţi să navighezi. Cu Universitatea Tehnică din Danemarca, care le-au dat posibilitatea de a crea programe şi arhiva orăşenească. Cînd au îmbinat aceste trei parteneriate, au ajuns în final la această masă digitală, care oferă posibilitatea utilizatorilor să navigheze pe străzile oraşului respectiv. Ba mai mult, atunci cînd bibliotecarii şi-au pus certificatele de bibliotecar pe acea masă, au apărut imagini cu străzile unde locuiesc persoanele respective. Ideea este că vizitatorii au demonstrat un interes sporit pentru oraşul lor şi crearea unor parteneriate efective v-ar da posibilitatea de a creşte calitatea serviciilor oferite de bibliotecă”.

Meghan O’Connor: „Ca profesie, bibliotecarul creşte în popularitate. Oamenii percep biblioteconomia ca o oportunitate de a te dezvolta, cît şi un domeniu unde chiar ai pute folosi tehnologiile informaţionale. Peste două săptămîni am o întîlnire cu studenţii la biblioteconomie din Washington, dacă aveţi o întrebare pe care aţi dori să o adresez lor, contactaţi-mă”. Întrebările pot fi adresate pe Facebook (n.a.)

Fiind în ajunul sărbătorii îndrăgostiţilor, cu o surpriză plăcută a venit directoarea Bibliotecii Publice de Drept, Mariana Hîrjevschi, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova oferind fiecărui participant un mic prezent confecţionat, în formă de inimioară intitulat „Library Lovers”. Asemenea a venit cu ideea de a organiza o activitate împreună cu ABRM de Ziua Bibliotecarului în luna aprilie pentru a promova imaginea bibliotecarului în societate.

Pentru anul 2013 au fost schiţate cîteva evenimente spre organizare, şi cu ajutorul membrilor clubului sper ca v-om fi productivi. Obiectivul nostru prioritar este promovarea clubului în domeniul biblioteconomic, în continuare sîntem deschişi membrilor noi, aşadar cei care doresc să se alăture sau aveţi pe cineva care ar dori să facă parte din club, contactaţi-ne pe adresa de Facebook, Iniţiativa PRO.

luni, 4 februarie 2013

Activitati pentru anul 2013


             Activităţi  culturale. Expoziţii

Nr. d/o
Conţinutul tematic
Termenul de realizare
Locul desfăşurării
În colaborare cu...Responsabil
Forma de organizare
1
2
3
4
5
6
1.
Emil Gîrleanu, 135 ani de la naştere
5  ianuarie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
2.
Charles Perault, 385 ani de la naştere
12  ianuarie
Bibliotecă, Gimnaziu
Bibliotecarul
Ora Povestilor
3.
Sărbătoarea  naţională  „Ziua  comemorării  lui  Mihai  Eminescu”
15  ianuarie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Ora ,
Expoziţie
4.
Ioan Slavici, 165 ani de la naştere
30 ianuarie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Ora Povestilor
5.
Iulian Filip, 65 ani de la naştere
27 ianuarie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
6.
Jules Verne, 185 ani de la naştere
8  februarie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
7.
Ziua  dragostei şi a bunăvoinţei - Dragobete
24  februarie
Bibliotecă, Gimnaziu, CC
Bibliotecarul
Activitate culturală
8.
Bogdan Petriceicu Hasdeu, 175 ani de la nastere
15 februarie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
9.
Ziua  Mărţişorului
1  martie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie 
10.
Ion Creangă, 175 ani de la naştere
Zilele  operei  lui  Ion  Creangă  în  bibliotecă
1-7  martie
Bibliotecă, Gimnaziul Dănceni
Bibliotecarul BP,Bibliotecarul  gimnaziului
Activitate culturală, expoziţie
11.
Georghe Asachi, 225 ani de la naştere
1 martie
Biblioteca
Bibliotecarul
Expoziţie
12.
Ziua  Internaţională   Femeii
8  martie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
13.
Ziua  Mondială a Poeziei
21  martie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Recital
14.
Ziua Mondială a Apei
22 martie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activit. prom.
15.
Aurel Ciocanu, 70 ani de la naştere
27  martie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
16.
„La izvoarele înţelepciunii”, et. locală
Martie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Concurs
17.
Nichita Stanescu, 80 ani de la naştere
31 amrtie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
18.
Ziua  Umorului
1  aprilie
Bibliotecă
Bibliotecarul
C. Cultural

19.
Săptămîna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii
1 – 7 aprilie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţii
20.
Ziua Internaţională a  Cărţii pentru Copii
2 aprilie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Ora poveştilor
21.
Ziua Internaţională a Planetei Pămînt
22  aprilie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activ.ecologică, Expoziţie
22.
Ziua Bibliotecarului
23 aprilie
SC Ialoveni

Activitate culturală
23.
Concursul „La izvoarele înţelepciunii” et. raională, Jules Verne,ed. 23
01 – 25 aprilie
SC Ialoveni
Bibliotecarul
Concurs
24.
Concursul  Declamatorilor,
Nicolae Dabija, et. raională
Aprilie
SC Ialoveni
Bibliotecarul
Concurs
25.
Ziua Internaţională a dansului
29 aprilie
Biblioteca Gimnaziu
Bibliotecarul, Gimnaziul, CC
Activitate culturală
26.
Ziua  Internaţională  a  Muncii
1  mai
Bibliotecă
Bibliotecarul

27.
Valeriu Gagiu, 75 ani de la naştere
1 mai
Biblioteca
Bibliotecarul
Expoziţie, Oră

28.
Comemorarea  Eroilor  căzuţi  pentru  apărarea  Patriei
9  mai
Monumentul  Eroilor
BPL, Căminul Cultural
Activitate  culturală

29.
Alexandru Rusu, 70 ani de la naştere
23 aprilie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
30.
Ziua  Mondială  de  luptă  împotriva  fumatului
31  mai
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activitate promo
31.
Ziua  Internaţională a Ocrotirii  Copiilor
1  iunie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
32.
Ziua Mondială a Mediului
5 iunie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activ.ecologică, Expoziţie
33.
Vasile Alecsandri, 195 ani de la naştere
14  iunie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
34.
Ziua Internaţională a lui Ştefan cel Mare şi Sfînt
2  iulie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie

Pavel Boţu, 65 ani de la naştere
15 iulie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
35.
Nicolae Dabija, 65 ani de la naştere
15 iulie
Bibliotecă
Bibliotecarul

36.
Ziua Internaţională a Tineretului
12  august
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activitate promoţională
37.
38.
 Ziua Independenţei Republicii Moldova
Sărbătoarea Naţională Limba Noastră
27 august
31 august
Bibliotecă
Bibliotecă
Bibliotecarul
Bibliotecarul
Expoziţie
Activ. culturală
39.
Ziua  Cunoştinţelor
1 septembrie
Gimnaziul Dănceni
BPL, Gimnaziul  Dănceni, CC
Activitate Culturală
40.
Ion Druţă, 85 ani de la naştere
3 septembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie

41.
Ziua Internaţională a Păcii
21 septembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activitate promoţională
42.
Ariadna Şalari, 90 ani de la naştere
27 septembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
43.
Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti
28 septembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
44.
Ziua Mondială a oamenilor în etate
1 octombrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activitate
45.
Andrei Vartic, 65 ani de la naştere
21 octombrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
46.
Aureliu Busuioc, 85 ani de la naştere
26 octombrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
47.
Ziua Naţională „Un arbore pentru dăinuirea noastră”
octombrie
Biblioteca
Bibliotecarul
Activitate ecologică
48.
Albert Camus, 100 ani de la naştere
7 noiembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
49.
Ziua Bibliotecii Publice
7 noiembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul, Primăria, CC
Activitate culturală
50.
Hramul Localităţii
8 noiembrie
Centrul satului
BPL, CC, Primăria
Activitate culturală
51.
Constantin Dragomir,65 ani de la naştere
20 noiembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
52.
C.S Lewis, 115 ani de la naştere
21 noiembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
53.
Ziua Mondială a Cărţii
29 noiembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Activitate promoţională
54.
Ziua  Modială de luptă împotrivă HIV/SIDA
1 decembrie
Bibliotecă
BPL, Gimnaziul, Centrul de Sănătate
Oră.
Expoziţie
55.
Nicolai Costenco,100 ani de la naştere
21 decembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
56.
Igor Vieru, 90 ani de la naştere
23  decembrie
Bibliotecă
Bibliotecarul
Expoziţie
57.
Sărbătorile şi obiceiurile de iarnă
Decembrie
Gimnaziul Dănceni
BPL, Gimnaziul  Dănceni, CC


Dragostea nu are vârstă...

 La  23 februarie 2024, în ajun de Dragobete, în incinta Casei de Cultură Dănceni s-a organizat un eveniment de suflet pentru persoanele cu ...